Duurzame initiatieven

Duurzaam Twenterand
HOME  |  Duurzame initiatieven

Duurzame initiatieven

In Twenterand gebeuren al veel mooie duurzame dingen!

In de lijst hieronder vindt u een overzicht van duurzame initiatieven in de gemeente, waar wij graag een podium aan bieden. Het gaat om duurzame initiatieven in de volle breedte: groene initiatieven, bewustwording, duurzame energie en energiebesparing, Ondernemen en Wonen. Duurzame initiatieven in onze gemeente waar we  trots op mogen zijn en die laten zien dat door alle activiteiten van inwoners, bedrijven, woningcorporaties en gemeente samen een Duurzamer Twenterand dichterbij komt.

Bekijk deze projecten eens en kijk ook waar deze te vinden zijn in Twenterand. Heeft u ook een duurzaam project of weet u van een duurzaam initiatief, laat het ons weten!

 • De Vloedgraven wint eerste prijs Klimaatstraatfeest

  De Vloedgraven in Den Ham is de winnaar van de achtste editie van het HIER Klimaatstraatfeest, de grootste en gezelligste energiebesparingswedstrijd van Nederland.

  Lees meer
 • Zonnepanelen bij aardappelbedrijf Abbink Vriezenveen

  aardappelbedrijf Abbink Vriezenveen

  Op de daken van zijn aardappelloodsen heeft Abbink in 2015 ruim 470 zonnepanelen geplaatst, waarmee ruim 100.000 kWh per jaar wordt opgewekt. Hiervoor heeft het bedrijf SDE+  subsidie ontvangen.

  Lees meer
 • Het Passiefhuis van de Baalderborg Vroomshoop

  passiefhuis baalderborg

  In Vroomshoop heeft Mijande Wonen voor de Baalderborg een Woonzorgcentrum gebouwd volgens het ‘passief huis’ concept. Hier wonen mensen met een verstandelijke beperking onder begeleiding.

  Lees meer
 • Energieneutrale woning met groen dak

  Energieneutrale woning met groen dak

  In het "groene hart" van Den Ham is in 2014 aan de Dorpsstraat een bijzonder woonhuis gebouwd. Doelstelling was een nieuwe woning met veel natuurlijke en duurzame materialen zoals eikenhout (gevels en daklijsten), een bijzondere gevelsteen en een dak met Sedum. Mede door het groene dak is de isolatie zeer goed.

  Lees meer
 • Zonnepanelen Gereformeerde kerk Den Ham

  Gereformeerde Kerk Den Ham

  De Gereformeerde Kerk Den Ham, onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland, kwam  op het idee de panelen in de vorm van een kruis te laten leggen. In totaal zijn 52 zonnepanelen geplaatst, die op jaarbasis 11.000 kWh stroom produceren.

  Lees meer
 • Natuurboeren

  natuurboeren

  Natuurboer Jan Broenink uit Langeveen heeft een biologisch melk- en rundveebedrijf en werkt met het Oudhollandse Blaarkoprund. De Stichting Natuurboer uit de Buurt ontwikkelt marktconcepten om het specifieke karakter van natuurboeren tot waarde te brengen, waarbij duurzaamheid verankerd is in de keten.

  Lees meer
 • Duurzame voetbalvereniging Den Ham

  vv den ham

  Voetbalvereniging Den Ham was de kartrekker van het zonne-energie project Energie(K) Den Ham, met als doel om een provinciale subsidie in de wacht te slepen. In totaal zijn 2100 panelen in Den Ham en omgeving geplaatst.

  Lees meer
 • Netwerk Betonketen

  betonketen

  Netwerk Betonketen streeft naar duurzaam beton in bouwprojecten met minder uitstoot van CO2 en het inzetten op circulair beton in een circulaire economie. Zo’n 50 organisaties zijn lid van de Betonketen en ondersteunen de doelstellingen.

  Lees meer
 • Duurzame Spar

  Spar Vriezenveen

  Op het dak van de Spar in Vriezenveen liggen zonnecellen voor energieopwekking. Verder zijn als energiebesparende maatregel in de winkel ledverlichting toegepast  en zijn er ramen voor de koeling geplaatst.

  Lees meer
 • Duurzame gemeentewerf

  Gemeentewerf

  In 2007 heeft Gemeente Twenterand aan de Aziëlaan in Vroomshoop een duurzame gemeentewerf gerealiseerd naast de milieustraat. De centraal in de gemeente gelegen nieuwe gemeentewerf heeft kantoorruimtes op de eerste verdieping en een grote overdekte ruimte voor materieel beneden.

  Lees meer
 • Zwerfafval project Mooi Schoon

  Mooi Schoon is het gezamenlijke zwerfvuilprogramma van 15 ROVA-gemeenten te weten Aalten, Bunschoten, Hardenberg, Hattem, Heerde, Olst-Wijhe, Oost Gelre, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Twenterand, Winterswijk, Zwartewaterland en Zwolle.

  Lees meer
 • Elektrische laadpalen in Twenterand

  elektrische laadpunten

  In september 2011 zijn vier oplaadpunten voor elektrische auto’s geplaatst in de gemeente Twenterand. Eén van deze oplaadpunten staat voor het gemeentehuis op het Manitobaplein in Vriezenveen.


  Lees meer
 • ‘Zet Twenterand in bloei!’

  bloemen

  De natuur op het platteland heeft het moeilijk. Agrarische Natuurvereniging Land & Schap zet zich in om de natuur een handje te helpen door via crowdfunding bloemenranden aan te leggen in de gemeente Twenterand.

  Lees meer
 • Hergebruik eiken bomen uit de openbare ruimte

  hergebruik eiken bomen uit openbare ruimte

  Omgewaaide eiken bomen uit de openbare ruimte zijn naar de gemeentewerf getransporteerd en zijn ter plekke door een mobiele zagerij (met inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt) tot planken en balken gezaagd.

  Lees meer
 • Duurzame brede school Den Ham

  duurzame brede school den ham

  Door een innovatieve aanbesteding van zowel ontwerp als bouw is grote meerwaarde gecreëerd en is een uitermate duurzaam multifunctioneel gebouw voor 2 scholen, bibliotheek en kinderdagverblijf  gerealiseerd.

  Lees meer
 • Twenterand wint Recycle Award voor beste inzameling van oud papier en karton

  winnaars recycle award

  De gemeente Twenterand heeft in 2015 de Recycle Award voor de beste inzameling van oud papier en karton gewonnen. Twenterand is op gebied van afval scheiden en hergebruik top in Nederland.

  Lees meer
 • Belevingstuin Rehoboth school

  belevingstuin rehoboth school

  Duurzaamheid begint al op jonge leeftijd. De school vindt dat ze de taak hebben  om kinderen hiermee op te voeden. Ze hebben gekozen voor een belevingstuin waarbij het leren en ervaren als uitgangspunt is gekozen.

  Lees meer
 • Houtkachel  Zwembad De Stamper

  houtkachel de stamper

  Zwembad ‘De Stamper’ in Vriezenveen heeft een biomassakachel waarin lokaal snoeihout wordt verbrand. De warmte die daardoor vrijkomt, wordt gebruikt voor de verwarming van De Stamper.

  Lees meer
 • Sociaal centrum Vroomshoop “Met Elkaar”

  activiteitencentrum Vroomshoop

  Het Activiteitencentrum 'Het Punt' en het belevingsplein aan de Burgemeester Koetjestraat leveren een belangrijke bijdrage aan de sociale duurzaamheid in Vroomshoop. Het plein staat voor ontmoeting en verbinding. In 'Het Punt' zijn een sporthal, theater, bibliotheek en diverse instellingen ondergebracht.

  Lees meer
 • Zonnepanelen voor de damclub Westerhaar

  zonnepanelen

  Op het dak van het clubgebouw van damvereniging Witte van Moort - Denk en Zet uit Westerhaar zijn in 2013 26 zonnepanelen geplaatst. De club hoopt de investering in zeven jaar terug te verdienen.

  Lees meer
 • Duurzame brede school Westerhaar

  duurzame brede school westerhaar

  Basisschool De Fontein, basisschool De Blokstoeke, kinderopvang De Cirkel en peuteropvang De Kleine Wereld  zijn vanaf eind 2013 gevestigd in de brede school Westerhaar.

  Lees meer
 • The Herbal Cow

  herbal cow

  Het Veterinair Kenniscentrum Oost Nederland (VKON) in Den Ham is het open innovatiecentrum voor Agro & Food. Op dit moment is één van de onderzoeksprojecten  ‘The Herbal Cow’.

  Lees meer
 • Johanneshoeve

  johanneshoeve

  Bij de Johanneshoeve wordt veel geïnvesteerd in duurzaamheid. Duurzaam ondernemen is volgens Hermie Schipper niet alleen rekening houden met het hier en nu maar ook met toekomstige generaties.

  Lees meer
 • Klimaatstraat De Vloedgraven

  vloedgraven

  In het Klimaatstraatfeest strijden straten om de titel ‘beste klimaatstraat van Nederland’. De straat die de meeste energie bespaart en de beste acties uitvoert om de buurt te betrekken bij energiebesparing wint een feestbudget van maar liefst €10.000.

  Lees meer
 • Duurzame energie voor kindercentrum, dierenkliniek en sportzaal

  Weemelanden

  Onder het terrein van  een kindercentrum, een dierenartspolikliniek en een sportzaal (KDS) in de Weemelanden te Vriezenveen ligt tot op 65 meter diepte een leidingsysteem voor de verwarming van het gebouw. Hiermee is in 2004 de eerste stap voor de toepassing van duurzame energie in Twenterand gezet.

  Lees meer
 • Sociale duurzaamheid woonwijk Zuidmaten Oost

  Zuidmaten Oost

  De visie van de wijk Zuidmaten oost in Den Ham is gebaseerd op het principe van sociale duurzaamheid. De gemeente wil een woonwijk creëren waar verschillende generaties samenleven en gezamenlijk activiteiten ondernemen waardoor meer sociale samenhang ontstaat.

  Lees meer
 • Energiebesparing en CO2 compensatie OV

  lantaarnpaal

  Vanaf 2008 maakt Twenterand gebruik van CO2 neutrale lichtmasten. Zodra oude lichtmasten aan vervanging toe zijn, worden ze vervangen door deze nieuwe lichtmasten van Sapa Pole Products.

  Lees meer